Rekonstrukcija Kluba radnika Kombiteksa

Nakon višemjesečnih administrativnih priprema i sređivanja papirologije, sredinom decembra 2019. godine počeli su građevinski radovi na rekonstrukciji nekadašnjeg Kluba radnika Kombiteksa. Radi se o dugoročnom projektu reinvencije pomenutog prostora i kreiranja Centra za savremenu kulturu KRAK kojega je pokrenula Fondacija Revizor. Projekat se realizira sa bespovratnim sredstvima Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine uz razumijevanje i podršku Gradonačelnika Grada Bihaća sa ciljem osposobljavanja devastiranog prostora i njegovog stavljanja u funkciju lokalnoj zajednici. Stručna pomoć, savjetovanje i građevinski nadzor rezultat je posvećenosti projektnog biroa Euroing iz Bihaća.

Izvođač građevinskih radova je građevinska firma Alivuk & Co iz Bihaća, dok će elektroinstalacione radove izvoditi obrt Ali, također iz Bihaća. Dva Ugovora podrazumijevanju obim radova u iznosu od 121.101,66 KM čime će biti realiziran glavni i većinski dio rekonstrukcije. Posvećenost osnivanju KRAK-a zagarantovao je i Premijer Unsko-sanskog kantona na sastanku u martu 2019. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Početak građevinskih radova, enterijer Kluba radnika Kombiteksa, 15.12.2019.

Posvećenost Kantonalne uprave Unsko-sanskog kantona, Gradske uprave Grada Bihaća, glavnog donatora (Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine) koji je prepoznao misiju Fondacije Revizor da radi na rekreaciji i reinvenciji bihaćkog naselja Hatinac, ali i privrednih subjekata koji žele jačati kreativne i kulturne inicijative u gradu Bihaću, zalog su uspješnoj realizaciji Centra KRAK koja se očekuje tokom 2020. godine. Podrška kulturnih radnika, umjetnika, dizajnera, arhitekata i drugih, definira posve novi model kreiranja kreativne zajednice koja Bihać vidi kao mjesto življenja i djelovanja. Rekonstrukcija Kluba radnika Kombiteksa se izvodi prema idejnim nacrtima arhitektonskog dvojca kojega čine Ena Kukić i Dinko Jelečević.